Vertrouwenscontactpersoon



Samen vormen we CMHC.

Een club van mensen en voor mensen.

Waar iedereen zich prettig en thuis voelt.


Voel jij je prettig binnen je team en CMHC?


Als je ergens mee zit bespreek het altijd.

Dat kan met je trainer of coach.


Maar ook met één van de vertrouwenscontactpersonen binnen CMHC.


Marion Klijnhout en Edward Wouters.


  • Zij zijn er voor jou en helpen je om voor jezelf te bepalen wat je moet doen of wat er moet gebeuren. 
  • Zij doen niets zonder jou of jouw toestemming.
  • Elk gesprek en bericht wordt vertrouwelijk behandeld.
  • Het is altijd veilig. Zij vinden het nooit gek dat je ergens mee komt, of het nu gaat over pestgedrag, een onveilig gevoel, grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, discriminatie of...


Je kunt Marion en Edward bereiken via vertrouwenspersoon@cmhc.nl


Je kan ook:

  • Anoniem chatten met Fier (voor jongeren)
  • Contact opnemen met Centrumveilige sport (eerder voor volwassenen en voor meer ernstige meldingen). Daar vind je ook de weg naar Speakup en Centrum voor seksueel geweld.


 

CMHC voor een veilig sportklimaat

CMHC wil een hockeyclub zijn waar voor iedereen een veilig sportklimaat heerst en waar op een respectvolle manier met elkaar wordt omgaan. Zaken bespreekbaar kunnen maken is voor ons essentieel. De Gedragscode biedt al de nodige houvast, maar mocht je zaken in een vertrouwelijke setting bespreekbaar willen maken, kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon. Denk bijvoorbeeld aan ongewenste zaken als pesten, conflicten, ruzie, discriminatie of seksuele intimidatie.


Vertrouwenscontactpersoon

Bij een vertrouwenscontactpersoon kunnen trainers, coaches, ouders, begeleiders en spelers van alle leeftijden terecht met vragen over ongewenste situaties die een persoonlijk karakter hebben of die mensen in verlegenheid kunnen brengen. Het advies is om zo snel mogelijk melding te doen van deze situaties, zodat erover gepraat kan worden en het probleem zo snel mogelijk kan worden voorkomen of opgelost. De vertrouwenscontactpersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen vóórdat er problemen zijn, om advies in te winnen of overleg te plegen.


Wanneer benader je de vertrouwenscontactpersoon?

Als je vragen hebt of de manier van omgang binnen of buiten jouw team wel klopt, dan kun je advies vragen aan de vertrouwenscontactpersoon. De vragen die je hebt, kunnen bijvoorbeeld gaan over:

  • pesten en gepest worden;
  • het gevoel dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort;
  • grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig;
  • een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft;
  • de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen het team of de vereniging;
  • vragen m.b.t. je eigen gedrag als trainer en/of coach;
  • een directe of indirecte beschuldiging aan jouw adres van ontoelaatbaar gedrag.


Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon

Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, bijvoorbeeld als de veiligheid in het geding is, maar dit zal nooit zonder overleg en toestemming gebeuren. De gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden, blijven vertrouwelijk. Er wordt alleen informatie met derden gedeeld indien jij daar toestemming voor geeft.


Betreft jouw melding een ernstig strafbaar feit, dan geldt de verplichting hiervan melding van te maken. Ook dit zal eerst besproken worden met de melder.


De activiteiten van de vertrouwenspersoon vallen onder de verantwoording van het Bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de vertrouwenscontactpersoon aan het bestuur óf er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe de voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden. De informatie die gedeeld wordt is algemeen van aard en bedoeld om daar waar nodig algemene maatregelen binnen de vereniging te kunnen treffen. Ook met het Bestuur zal zonder toestemming geen persoonlijke informatie gedeeld worden.


Wat doet een vertrouwenscontactpersoon wel/niet

In principe is de vertrouwenscontactpersoon er voor vragen over incidenten, vermoedens van incidenten die tussen CMHC-leden plaatsvinden of hebben plaatsgevonden of waarbij een relatie is tussen activiteiten binnen CMHC-verband en de betrokkene(n). De vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor, geeft advies, en kijkt in overleg met jou op welke manier ze jou kan ondersteunen. Ook als je bijvoorbeeld een klacht zou willen indienen of een melding wilt maken van een misstand. Zaken die je met de vertrouwenscontactpersonen bespreekt, zijn uiteraard vertrouwelijk.


Wat een vertrouwenscontactpersoon niet doet, is mensen persoonlijk opvangen en/of begeleiden. Als er verdere opvang noodzakelijk is, zal dit – na toestemming van de betrokkene(n) – plaatsvinden buiten CMHC.


Daarnaast heeft de Vertrouwenspersoon geen rol als het gaat om discussies rond geldende afspraken binnen de vereniging. Voor discussies over bijvoorbeeld het rijschema, de verplichting van de bardienst of het scheidsrechtersrooster kan je beter bij coach, trainer, commissie- of bestuurslid terecht.


Contact

Heb jij een vraag, wil je iets in vertrouwen bespreken, stuur dan een mail naar vertrouwenspersoon@cmhc.nl.


Het kan natuurlijk zijn dat je liever contact wilt hebben met een vertrouwenscontactpersoon van een andere hockeyclub. Deze zijn via de clubwebsites te bereiken.


Ook de NOC*NSF hulplijn seksuele intimidatie in de sport is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Op zondag is er geen bereikbaarheid. Het nummer is 0900 - 202 55 90.

hulplijn@nocnsf.nl.


Share by: